Perhetyön perustana on luottamuksellinen ja kunnioittava vuorovaikutus perheen kanssa, jossa perhettä kuunnellaan ja heidän näkemyksiään arvostetaan. Työtä tehdään tiiviissä yhteistyössä muiden sosiaali- ja terveyspalvelujen, koulun ja muiden toimijoiden kanssa, jotta perheet saavat kattavaa ja yhtenäistä tukea.

Lastenkoti Aarteen perhetyö perustuu ratkaisukeskeiseen työskentelyyn ja pyrkii voimaannuttamaan perheitä löytämään omat vahvuutensa ja resurssinsa, joilla he voivat selviytyä arjen haasteista.

Lastensuojeluyksikön perhetyö tukee asiakkaiden arkea ja vanhemmuutta.

Lastensuojeluyksikön perhetyö on keskeinen osa ennaltaehkäisevää ja korjaavaa lastensuojelutyötä. Tavoitteena on tukea perheitä, joissa on haasteita lasten hyvinvoinnin turvaamisessa, ja vahvistaa perheiden omia voimavaroja. Perhetyö Lastenkoti Aarteella on kokonaisvaltaista ja asiakaslähtöistä. Se pyrkii tarjoamaan perheille konkreettista apua ja tukea arjessa, jotta perheiden voimavarat vahvistuisivat ja lasten hyvinvointi turvattaisiin pitkällä aikavälillä.

Perhetyön Tavoitteita
– Tukea vanhemmuutta ja vahvistaa perheen sisäistä vuorovaikutusta.
– Ennaltaehkäistä lasten sijoittamista kodin ulkopuolelle ja edistää perheen voimavarojen hyödyntämistä.
– Auttaa perhettä tunnistamaan ja ratkaisemaan arjen haasteita, kuten taloudellisia vaikeuksia, päihdeongelmia tai mielenterveysongelmia.

Työskentelytapoja
– Keskustelut ja neuvonta: Ohjata ja tukea vanhempia lasten kasvatuksessa ja arjen hallinnassa.
– Kotikäynnit: Tarkastella perheen arkea paikan päällä ja antaa konkreettista tukea esimerkiksi kodinhoidossa tai lastenhoidossa.
– Verkostoituminen: Yhteistyö muiden toimijoiden, kuten koulujen, terveydenhuollon ja muiden sosiaalipalveluiden kanssa, jotta perhe saa kattavan tuen.
– Perheen ohjaus tarvittaviin, asianmukaisiin muihin palveluihin tarvittaessa.

Seuranta ja arviointi
– Perhetyön etenemistä seurataan säännöllisesti, ja toimintasuunnitelmaa päivitetään tarpeen mukaan.
– Arvioidaan perheen tilanteen muutoksia ja sovitaan tarvittavista jatkotoimenpiteistä, jotta tavoitteet saavutetaan.
– Perhetyön raportointi ja kirjaukset tehdään asiakastietojärjestelmä Nappulaan.

Yhteistyö perheen kanssa
– Työ perustuu perhekeskeiseen lähestymistapaan, jossa koko perhe otetaan mukaan suunnitteluun ja toimintaan, ja perheen jäsenten näkemyksiä kunnioitetaan ja hyödynnetään työskentelyssä.
– Työskentely perustuu luottamukseen ja avoimeen vuorovaikutukseen perheen kanssa.